Hvad er ransomware?

I: Info zone Dato: Kommentar: 0 Viste: 1169

Ransomware er en virus, der krypterer dine filer, så du ikke har adgang til dem. It-kriminelle bruger metoden til at afpresse privatpersoner økonomisk. Heldigvis er det relativt enkelt at sikre sig imod.

 

Online afpresning

Ransomware er en metode, som it-kriminelle bruger til at afpresse privatpersoner økonomisk. Du kan blive udsat for ransomware, hvis du kommer til at installere en skadelig virus, som krypterer indholdet på din computer. De it-kriminelle er blevet dygtige til at finde på nye metoder til at få folk til at installere skadelige programmer. Derfor skal du være kritisk over for filer, hvor du ikke kender afsenderen.

 

Hvordan foregår online-afpresning?

Hvis du kommer til at installere et skadeligt program, vil det typisk kryptere dit indhold på computeren. Det betyder, at dit indhold bliver låst, så du ikke kan få adgang til det. Herefter vil du modtage en meddelelse om, at du kun kan få dine data frigjort, hvis du betaler en løsesum (løsesum = ransom). Du kan også få en besked om, at indholdet er blevet krypteret, fordi du har begået noget kriminelt, fx søgt efter børneporno, og at du derfor skal betale en bøde. På den måde forsøger de it-kriminelle kriminelle at stresse dig, så du udbetaler beløbet. Der vil tit være en tidsfrist på at betale løsesummen eller "bøden", som ofte bliver afkrævet i bitcoins. I visse tilfælde vil der være et nummer på en falsk hotline, hvor du kan få hjælp til at købe bitcoins og overføre penge. De kriminelle kan også frigive enkelte filer for at bevise, at de rent faktisk er i stand til at dekryptere indholdet – altså låse indholdet på din computer op igen.

 

Hvordan kan jeg beskytte mig mod ransomware?

Det kan være en god idé at have et antivirus-program installeret på sin computer, der kan hjælpe mod denne slags trusler. På Mameluk.dk har vi en række af forskellige produkter, som beskytter dig mod ransomware og meget andet. Det er typisk tilstrækkeligt, at beskytte sig med en anti-virus-program - så man behøver ikke de helt store og avanceret beskyttelsesprogrammer for at beskytte sig mod dette. Du kan læse mere i beskrivelsen af de forskellige produkter, som vi sælger.

Kommentarer

Skriv en kommentar