Hvad er malware?

I: Info zone Dato: Kommentar: 0 Viste: 1162

Malware er en sammentrækning af de engelske ord malicious software, som på dansk kan oversættes til ondsindet program. Det bruges som en fællesbetegnelse for en række kategorier af tiltag eller handlinger, der gør skadelige eller uønskede ting på de computere, de kører på.

 

Malware kommer, som sagt, i forskellige former. Herunder har vi listet nogle af de mest ”almindelige”.

  • En computervirus er et lille program, som forsøger at inficere andre programmer. Det er ofte skjult i et tilsyneladende harmløst program, da denne type malware skal aktiveres manuelt for at kunne indlede spredningen. Virusprogrammer kan være meget skadelige, f.eks. ved at slette eller stjæle vigtige data og/eller programfiler fra den inficerede computer.

  • En makrovirus er et program, der udnytter det programmeringsmiljø, der findes i mange programmer til kontorarbejde: Et tekstbehandlings- eller regnearks-dokument kan på den måde udgøre en trussel mod computersystemet.

  • En orm er omtrent det samme som en computervirus, blot med den væsentlige forskel, at en orm kan sprede sig selv fra maskine til maskine uden at blive aktiveret manuelt. Det foregår ofte ved at udnytte sikkerhedsbrister i operativsystemet eller browseren. En orm vil ofte medbringe en skadelig "last", i form af et eller flere programmer, f.eks. en trojansk hest eller en computervirus.

  • Adware er programmer, hvori div. reklamer vises mens programmet afvikles.

  • Spyware undersøger typisk hvilke hjemmesider brugeren besøger, og hvilke søgeord han/hun bruger på internettet, hvorefter det rapporterer tilbage til skaberen af programmet. Det er ofte nært beslægtet med adware, og de indsamlede oplysninger bruges så til at målrette de reklamer, der vises for den pågældende bruger.

  • Jokeware er programmer, som prøver at irritere brugerne på forskellige måder. For eksempel ved at styre en enkel brugers markør.

  • En keylogger er et program, der registrerer, hvad der skrives på tastaturet. Det bruges til at spionere mod den bruger, hvis computer er inficeret med keylogger-programmet, oftest med henblik på at aflure passwords, kontonumre og andre følsomme oplysninger, når brugeren handler eller ordner bankforretninger via nettet. Oplysningerne kan blive gemt i en logfil på offerets computer og/eller automatisk blive sendt til en forudbestemt e-mailadresse. Visse programmer til "forældrekontrol" indeholder reelt også en keylogger beregnet på at overvåge børns brug af chatprogrammer m.v.

  • En trojansk hest er malware forklædt som noget harmløst. I it-sammenhænge er den indsmuglede "trojaner" ofte et serverprogram, som gør det muligt for andre at fjernstyre offerets computer. Det kalder man også at installere en bagdør. Adgangen kan f.eks. misbruges til at foretage denial-of-service-angreb mod andre systemer på nettet.

  • Et hoax - engelsk for svindelnummer - er en advarsel om en fiktiv virus eller anden malware, som sendes rundt, typisk via en kædebrevslignende e-mail, med det formål at få forskrækkede, ukyndige brugere til at slette en ellers nyttig fil fra deres computersystem – eller ganske enkelt for at drille.

Ofte bruges ordet "computervirus" i flæng om flere af de andre former for malware, fordi dette var den første type af malware. Derfor er antivirusprogrammer sjældent begrænset til alene at bekæmpe vira, men sikrer også mod flere andre malware-kategorier.
Forvirringen bliver ikke mindre af, at malware ofte optræder som en kombination af flere af ovennævnte typer. F.eks. kan en orm laves, så den automatisk spreder sig til en computer, hvor den smider en last bestående af en keylogger og en trojansk hest med et fjernstyringsprogram. Når den trojanske hests last bliver aktiveret, kan ormens ophavsmand så skaffe sig fjernadgang til offerets computer for at aflæse keyloggerens logfil.

  

Hvordan kan jeg beskytte mig mod malware?

Det kan være en god idé at have et antivirus-program installeret på sin computer, der kan hjælpe mod disse trusler, der lurer derude. På Mameluk.dk har vi en række af forskellige produkter, som beskytter dig mod malware, ransomware, zero-day-angreb og meget andet. Du kan læse mere i beskrivelsen af de forskellige produkter, som vi sælger.

 

 

Kommentarer

Skriv en kommentar